Expositie Kunsteiland!

KunstEiland 2013
6, 7 en 8 september 2013 ZaanEiland – Zaandam

http://www.kunsteiland.nl/2013/hetty-kamphorst/

 

 

KunstEiland is een cultureel evenement op het Zaaneiland in Zaandam.
Een heel weekend lang kunst, muziek en activiteiten!

Ga voor cultuur naar je buur!
In zo’n 25 woningen komen diverse deelnemers hun kunsten vertonen. De huizen worden zeker niet alleen opengesteld voor beeldende kunst maar ook voor andere kunstvormen zoals muziek en projectiepresentatie.
Dit onderdeel heeft zowel aantrekkingskracht op de eilandbewoner als op de bezoeker van buiten het Zaaneiland: wat zijn het voor huizen, hoe is de inrichting? Nieuwsgierigheid naar elkaars inrichting en smaak voor kunst en cultuur versterkt het onderlinge contact tussen eilandbewoners. Het is ook nu weer een uitdaging om vooral jongeren en studenten erbij te betrekken. Scholen en opleidingen, zoals het Zaans Lyceum en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag kunnen daarbij een belangrijke rol spelen. Studenten kunnen zowel hun (kunst)werk laten zien, als workshops geven aan hun jongere generatiegenoten. Dit laatste moet nog verder uitgewerkt worden, maar de contacten zijn gelegd en de belangstelling is er.

Verbinding
Deze vierde editie krijgt het thema verbinding mee. De relatie van het Zaaneiland met de omgeving, met buren, met mensen, met kunstenaars en hun kunstuitingen. Het water scheidt het eiland van de rest van Zaanstad en vraagt dus om een verbinding te leggen tussen de bewoners op het eiland en de bewoners van Zaandam en de rest van Zaanstad.

Een eiland is over het algemeen lastig te bereiken. Dat gold lange tijd ook voor het Zaaneiland. De oorspronkelijke functie van het eiland was houtopslag van boomstammen uit Rusland die bewerkt werden door o.a. houthandel William Pont. Er kwamen voornamelijk werknemers uit de omringende wijken van Zaandam (die vroeger met een pontje werden vervoerd). Met het verdwijnen van de houthaven kreeg het ‘William Pont eiland’ een woonbestemming en de naam Zaaneiland. In de jaren ’90 van de vorige eeuw werden ruim 500 woningen gerealiseerd en kreeg het Zaaneiland een tweede verbinding met het vaste land. De relatie van het Zaaneiland met de omgeving staat centraal in komende editie van KunstEiland. Vandaar dat we beide toegangswegen als podium inrichten. Het plein bij de voormalige Chinees vormt de verbindende schakel tussen de toegangswegen en het eiland.

Zaans-Ruslandjaar
2013 staat in Zaanstad in het teken van de vriendschapsrelatie tussen Nederland en Rusland. De geschiedenis van het eiland legt de verbinding met Rusland: de verwerking van hout in de scheepsbouw met het eiland als een pre-industrieel bedrijventerrein. Er ligt daarmee een historische verbinding naar de overkant, naar de bedrijven gevestigd op de Hogendijk: zoals Cofely, Houthandel Bentvelzen, Oud IJzerhandel Jowa, Metaalbedrijf Kaaijk, allemaal met een directe of indirecte relatie met het verleden van het houteiland dat het Zaaneiland was.

Om ons doel te bereiken is dit voorlopig driedaags programma opgesteld en bestaat uit deze onderdelen.
Blijf op de hoogte via Facebook, Twitter of de KunstEiland nieuwsbrief

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>